Červená řepa na pergamenu

Červenou řepu používali již staří Římané. Kupodivu pro kuchyňské účely využívali zejména listy. Kořen řepy  našel využití převážně v léčebných procedurách. Červená řepa obsahuje totiž  mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.

Vzpomínky na školní jídelnu mě od přípravy zpočátku odrazovaly, ale touha objevit nové chuťové požitky naštěstí zvítězila. Jde o jednoduchý základní recept na přípravu exkluzivní pochoutky.

Nachystáme si: pergamenový papír (tohle slovní spojení se mi líbí, zavání tradiční kuchyní s příchutí mystiky a dávných časů).  Já osobně používám běžný pečící papír.  Přijde mi, že jídlu je příjemnější oproti aluminiovému  alobalu.

Pro dvě řepychtivé osoby požiji 3 střední bulvy červené řepy. Tři voňavé polévkové lžíce olivového oleje extra virgin vskutku panenského. Lžíce opět polévková, natrhaných bazalkových listů. S klidným svědomím použiji mimosezóně bazalku drhnutou – sušenou.  Bez 4 stroužků česneku, na plátky nakrájeného, se tato řepná variace neobejde.

Řepu nakrájím na kousky tak akurát do pusy. Pro puntičkáře doporučuji velikost 40 x 40 x 5 mm. Kousky řepy promíchám s plátky česneku a posypu vonící bazalkou.
S mírou posolím 1 čajovou lžičkou soli, nejlépe mořské.

Tuto směs nakupím na pergamenový papír, zaliji olivovým olejem a zabalím do měšce pergamenového.  Peču hodinku v remosce.  Pro majitele troub elektrických je stanovena teplota 180 stupňů Celsia po dobu 60 minut.

Dobu pečení neradno podceňovat, výsledek bude stát skutečně zato.

3 Komentářů

  1. Radka

    Jdu na to! Už z popisu cítím tu vůni 🙂

  2. Paja

    Děkuji za vskutku netradiční recept. Dokonce i počtení je zajímavé a skutečně z textu je přímo cítit vůně pečené řepy. Já si přidám ještě ledový salátek s klasickou zálivkou ovoněnou pár kousky anglické slaniny 🙂

  3. Roman

    Baštáááá. Více podobných snadných receptů! Předpoklad realizace receptu z 12 surovin z nichž 6 je značně exotického původu je mizivý!
    Děkuji a prosím o další!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.