Dnes jsem v rádiu zaslechl zprávu, že balené sójové mléko jedné renomované firmy obsahuje škodliviny, které se do jedné šarže dostaly při plnění mléka do obalů. Čemu už máme dnes věřit? Ve švédských kuličkách koňské maso, v bio olivovém oleji rezidua DDT. Tak jsem vyzkoušel výrobu sójového mléka doma. Tady je postup:

Do 1 litru studené vody dáme na noc máčet 20 dg sojových bobů. Nasáknuté boby i s vodou rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs zahřejeme na 40 stupňů C, ne více. Teplem bychom změnili povahu zásaditých živin a enzymů, obsažených ve směsi. Necháme hodinu v klidu stát bez míchání.
Nachystáme si dětskou plenu nebo gázu a směs přefiltrujeme.

Zbylou sójovou drť můžene s úspěchem použít na výrobu vynikajících a hodnotných pomazánek.

Jaké máte vy zkušenosti se sójovým mlékem?