To že kvalitní bílkoviny mají pozitivní vliv na růst svalové hmoty je známé. Rád bych také připomenul vliv kvalitních proteinů i na redukci tuku. Ano, pokud přidáme do stravy kvalitní bílkoviny, dojde k nárůstu svalové hmoty a tím i k lepšímu spalování energie což se projeví právě na úbytku tuku.
Co se mi ale na bílkovinách líbí nejvíc, je jejich vliv na posílení imunity organismu. Prim v oblasti působení na imunitu hraje bílkovina jménem Imunoglobulin. Tento specialista dokáže identifikovat a zneškodnit cizí objekty v těle jako jsou bakterie a viry.
Bohužel v dnešní stravě (brán v potaz jídelníček obyčejného smrtelníka) je kvalitních proteinů poskrovnu. Chtěl jsem vyzkoušet vliv doplňků stravy z oblasti vysokoproteinových nápojů a začal jsem hledat. Jedním z kritérií byl obsah již zmíněného proteinu Imunoglobulinu. Ten jsem zatím nalezl pouze u jednoho komerčního výrobku a to Pro-Score 100. Na uvedeném produktu mě ještě zaujalo, že neobsahuje mléčný cukr laktózu. V této souvislosti nutno upozornit na tragický omyl některých uživatelů proteinových koktejlů a to jejich přípravu v mléce lhostejno zda nízko nebo plnotučném. To co jste si zaplatili ve výrobku – technologicky náročná izolace mléčného cukru, totálně znehodnotíte právě přidáním mléka.
Proteinový koktejl jsem užíval jednou denně a to před spaním 40g rozpuštěných v čisté vodě 300ml. Po jednom měsíci užívání jsem skutečně zaznamenal nárůst svalové hmoty. Zlepšení imunity je sice irelevantní, vzhledem k tomu, že zde může sehrát roli vícero faktorů (momentální stav organismu, celková strava, zatížení organismu), ale cítil jsem se rozhodně lépe a i když ve fitku hodně lidí v těchto chladných dnech pokašlávalo, přečkal jsem a dosud přečkávám bez nachlazení či chřipky.
Fanděte nám na facebooku a získejte zdarma přehled o nových receptech a zajímavostech z oblasti dobrého jídla a životního stylu!
Jen pro doplnění: imunoglobulin je obsažen i v syrovátce – vedlejší produkt při výrobě sýra. Pouze podotýkám, že někteří výrobci doplňků stravy ze syrovátky používají nevhodné technologické postupy, které podstatně snižují biologickou aktivitu tohoto proteinu.