Česká kuchyně si dokáže k obrazu svému přizpůsobit tu či onu tradiční pochoutku. Jak italskou pizzu (nahňácáme salám, smetanu kuřecí maso) tak třeba právě maďarské lečo, které zaplácáme hromadou vajec.
Pravé maďarské chuti dosáhneme takto:
Co budeme potřebovat:
1kg papriky, nejlépe mix červené, žluté a zelené barvy
600 g voňavých rajčat
150g cibule
50g slaniny
2 polévkové lžíce sádla vepřového poctivého
2 kávové lžičky papriky, k tomu sůl a pepř
4 lžíce polévkové jemné zakysané smetany
800 g brambor
Výrobní postup:
Papriku zbavenou jádřinců nakrájíme na proužky. Důležité je oloupat rajčata. Já to dělám tak, že čerstvé rajče naříznu (jen slupku asi tak 3 cm po obvodu) pak je hodím do horké lázně tak na minutku…po vyjmutí jdou krásně sloupnout!
Rajčata nakrájíme na osminky a cibuli na měsíčky. Chcete – li pravé maďarské lečo dodržte tvar, prosím.
Na sádle opečeme slaninu, na tomto voňavém podloží podusíme cibuli a zaprášíme mletou paprikou.
Přidáme oloupaná rajčata a papriky. Nyní solíme a pepříme, zeleninka krásně pustí šťávu.
Zásadní maďarský fígl: dusíme 3 minuty na silném plameni a pak 20 minut a mírném.
Tuhle voňavou směs servírujte s vařeným bramborem pokrytým čepicí kysané smetany. Je to lahoda!
Tak vyzkoušeno a skutečně bez těch vajec mnohem více vynikne chuť zeleninky a je to takové lehčí. A přátelé, ta vůně….:)