Fazole Adzuki

Fazole adzuki jsou mnohem lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku.

Pro lidi, kteří se zajímají o   čínskou medicínu mají fazole adzuki velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Díky tomu, že zesilují jangový charakter, jsou v Číně a Japonsku velmi používanou luštěninou. Podle tradiční čínské medicíny jsou právě ledviny centrem životní energie, a tak fazole adzuki, které, jak už bylo řečeno, mají pozitivní vliv na funkci ledvin, jsou pro Číňany a Japonce opravdu nezbytnou součástí denního jídelníčku.

Nutriční hodnoty jsou na 100 g: 440 kalorií, 21 g bílkovin, 60 g sacharidů a 1,4 gramů tuků.

Níže přikládáme recept na přípravu adzuki.

Dietní bašta z fazolí adzuki vhodné zejména pro strávníky s krevní skupinou A

Na jednu porci potřebujeme

  • 2 vejce
  • šálek fazolí adzuki
  • zeleninová příloha (nejlépe se hodí paprika, rajče)
  • sůl, pepř
  • olej
Postup:
Fazole nejlépe na 1 den máčíme v hrnci, aby krásně změkly. Poté uvaříme dle návodu na obalu, doba varu se pohybuje většinou kolem 30 – 35 minut. Fazole je dobré osolit, ale nemusí být. Na pánvi na oleji „posadíme“ 2 sázená vejce, osolíme a opepříme. Pak už jen vše poklademe na talíř, přiložíme zeleninovou oblohu a může se podávat:o).
Pokud ještě nemáte s fazolemi adzuki zkušenosti, vřele doporučuji. Ne nadarmo se jim říká „hubnoucí fazole“. Mají jemně oříškovou příchuť a nutričně jsou skutečně výhodné.
Máte další recepty či zkušenosti s adzuki? Pošlete nám je do komentáře k tomuto článku!

1 Komentář

  1. Roamana

    Ta oříšková chuť adzuki je božská. díky za tip!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.