Fazole adzuki jsou mnohem lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku.
Pro lidi, kteří se zajímají o čínskou medicínu mají fazole adzuki velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Díky tomu, že zesilují jangový charakter, jsou v Číně a Japonsku velmi používanou luštěninou. Podle tradiční čínské medicíny jsou právě ledviny centrem životní energie, a tak fazole adzuki, které, jak už bylo řečeno, mají pozitivní vliv na funkci ledvin, jsou pro Číňany a Japonce opravdu nezbytnou součástí denního jídelníčku.
Nutriční hodnoty jsou na 100 g: 440 kalorií, 21 g bílkovin, 60 g sacharidů a 1,4 gramů tuků.
Níže přikládáme recept na přípravu adzuki.
Dietní bašta z fazolí adzuki vhodné zejména pro strávníky s krevní skupinou A
Na jednu porci potřebujeme
- 2 vejce
- šálek fazolí adzuki
- zeleninová příloha (nejlépe se hodí paprika, rajče)
- sůl, pepř
- olej
Ta oříšková chuť adzuki je božská. díky za tip!