Ananas obsahuje mnoho vitaminů, hlavně B12, C a E, 16 různých minerálních látek a stopových prvků (např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo), ale hlavně bromelain, což je enzym štěpící bílkoviny.
Ten jednak likviduje ve střevech cizopasné červy a bakterie vyvolávající průjmy, ale také štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny, brání srážení krve, zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny na stěnách cév a pomáhá odvádět z těla škodliviny. Bromelain uvolňuje svalové napětí a svalové křeče, například při menstruaci a působí protizánětlivě.
Ananas a jeho účinky na organismus:
– zvyšuje stav bílkovin v organismu
– pomáhá při nadměrném nahromadění tekutin v tkáních
– pomáhá při problémech se slinivkou břišní, při střevních poruchách
– čistí tělo od škodlivých látek
– šťáva z ananasu zesvětlí nebo odstraní pigmentové (stařecké) skvrny
– ananasová šťáva se používá při horečce a depresích
Ananas kupujeme pouze zralý a uchováváme ho v pokojové teplotě, protože je choulostivý na chlad. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu nebo ho můžeme konzumovat tak, že ho překrojíme a dužninu vyjíme lžičkou. Ananas v konzervě sice zachová většinu vitaminů, ovšem zničí se bromelain. Nezralý ananas má vyšší obsah kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu. Ve výjimečných případech může zralý ananas u citlivějších lidí vyvolat alergickou reakci.
Toto ovoce obsahuje:
70-85% vody
10-18% cukrů
0,3-0,5% kyselin
0,2-0,5 bílkovin
0,3 minerálních látek